Ratuj Głuszca
warzywa

Nadwaga i otyłość występują u dzieci coraz częściej. Ma to związek z liczbą przekąsek między posiłkami (30 lat temu najmłodsi sięgali po nie raz dziennie, teraz 3 razy). Jako że kontrola rodzicielska niejednokrotnie przynosi skutek odwrotny do zamierzonego – maluchy z takich domów sięgają w mniej restrykcyjnym środowisku po więcej niezdrowych przekąsek od rówieśników, którzy nie mają aż tylu ograniczeń – należało opracować inne rozwiązanie. Naukowcy z Uniwersytetu Cornella proponują „przegryzki” stanowiące połączenie warzyw z serem.

Brian Wansink, Mitsuru Shimizu i Adam Brumberg postanowili sprawdzić, czy określone typy przekąsek będą sprawiać, że dzieci poczują sytość, a jednocześnie spożyją mniej kalorii. Dwustu jeden uczniom szkoły podstawowej podawano talerz 1) chipsów, 2) warzyw, 3) serów lub 4) warzyw z serem (dzieci jadły, oglądając ulubione kreskówki). Naukowcy pytali o stopień sytości na początku eksperymentu, a także po obejrzeniu 1. i 2. odcinka bajki.

Okazało się, że w porównaniu do grupy chipsowej, uczniowie częstowani warzywami z serem odczuwali sytość po spożyciu znacząco mniejszej liczby kalorii. Dzieci z rodzin, w których spędza się mniej czasu na wspólnych posiłkach lub rzadziej wchodzi w interakcje w ramach takich posiłków, zjadały więcej chipsów, ale to u nich i u uczniów z nadmierną wagą zastąpienie chipsów warzywami z serem w największym stopniu „przycinało” liczbę spożywanych kalorii. Dzieci otyłe i z nadwagą zjadały wtedy o 76% mniej kalorii, podczas gdy średnia wyliczona dla pozostałych wyniosła 60%.

Źródło: kopalniawiedzy.pl

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.