Ratuj Głuszca
winogrona

Resweratrol, polifenol występujący głównie w skórkach winogron, ale także w orzeszkach ziemnych czy owocach morwy i czarnej porzeczce, był dotąd znany jako związek obniżający poziom cholesterolu, zmniejszający ryzyko chorób serca czy działający antystarzeniowo. Teraz wykazano, że poprawia mobilność oraz równowagę, co oznacza, że można by go wykorzystać u starszych osób w ramach zapobiegania zagrażającym życiu upadkom.

Szefowa zespołu dr Jane E. Cavanaugh z Duquesne University podkreśla, że resweratrol zażywany w postaci suplementów lub stanowiący składnik diety eliminowałby część niedoborów motorycznych starzejącej się populacji. W ten sposób zwiększałby jakość życia seniora, a także zmniejszał ryzyko hospitalizacji związanej z pośliźnięciami i upadkami.

Cavanaugh zaznacza, że upadki stają się z wiekiem częstsze. Wśród pacjentów z chorobą Parkinsona problemy z równowagą czy chodem można częściowo wyeliminować za pomocą leków, jednak dla skądinąd zdrowych starszych osób nie zaproponowano dotąd porównywalnej terapii zaburzeń równowagi lub chodu. Mając to na uwadze, Amerykanie skupili się na naturalnych składnikach.

W ramach eksperymentu przez 8 tygodni myszom w wieku 2, 10 i 22 miesięcy wraz z karmą podawano resweratrol lub pinostilben. Okresowo testowano ich zdolność poruszania się po równoważni ze stalowej siatki, zliczając wszystkie omsknięcia itp. Początkowo starsze gryzonie miały problem z nawigowaniem, ale do 4. tygodnia popełniały o wiele mniej błędów i dorównywały jakością wykonania młodszym osobnikom.

Choć nie wiadomo, jaki jest mechanizm działania resweratrolu w tym przypadku, naukowcy natrafili na kilka wskazówek. Podczas eksperymentów wystawiali neurony na działanie neuroprzekaźnika dopaminy, która w dużych ilościach może wywoływać śmierć komórkową. Okazało się, że neurony potraktowane resweratrolem przeżywały. Analiza zademonstrowała, że polifenol ograniczał uszkodzenia wywoływane przez powstające wskutek rozpadu dopaminy reaktywne formy tlenu (RFT), a także aktywował sprzyjające przetrwaniu komórki białkowe szlaki sygnalizacyjne.

Cavanaugh podkreśla, że resweratrol jest, niestety, słabo wchłaniany. Szybkie wyliczenia wykazały, że aby uzyskać jakiekolwiek korzyści, osoba ważąca ok. 68 kg musiałaby dziennie wypijać aż 700 kieliszków czerwonego wina o pojemności 118 ml. Z tego powodu zespół bada syntetyczne związki naśladujące działanie resweratrolu, które byłyby bardziej biodostępne. Amerykanie zamierzają także ustalić, ile polifenolu dostaje się do mózgu.

Źródło: kopalniawiedzy.pl

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.