Ratuj Głuszca
serce-glow

U ludzi, którzy ograniczają spożycie kalorii, by żyć dłużej, serce działa jak u osób o 20 lat młodszych (Aging Cell).

Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis odkryli, że u badanych, którzy średnio przez 7 lat znacznie ograniczali spożycie kalorii, miara zdolności serca do przystosowania się do różnych sytuacji, np. aktywności fizycznej czy stresu, nie pogarszała się z wiekiem tak szybko jak w grupie kontrolnej.

[...] Badając zmienność rytmu serca [ang. ang. heart rate variability, HRV], patrzymy na miary, które mogą nam dużo powiedzieć o funkcjonowaniu autonomicznego układu nerwowego. Ponieważ reguluje on nie tylko działanie serca, ale i trawienie, częstość oddechu oraz inne reakcje niezależne od naszej woli, można przypuszczać, że lepsza zmienność rytmu serca [przy głodówce] sygnalizuje poprawę reszty procesów – przekonuje dr Luigi Fontana.

W ramach eksperymentu 22 osoby praktykujące ograniczanie kaloryczności diety (spożywające zdrowe posiłki, które zapewniają o 30% mniej kalorii, niż zakłada norma) wyposażono w przenośne kardiomonitory. Średnia wieku wynosiła nieco powyżej 51 lat. Akademicy uwzględnili też grupę kontrolną równolatków hołdujących typowej diecie zachodniej. Okazało się, że wśród ograniczających się osób tętno było znacząco niższe, a jego zmienność większa niż w grupie kontrolnej. Tym samym potwierdzono, że serce ludzi reaguje na zmniejszenie energetyczności menu tak samo jak serce zwierząt. Podczas wcześniejszych badań zaobserwowano wiele innych analogicznych zmian metaboliczno-fizjologicznych.

Wyższa zmienność rytmu serca oznacza, że narząd szybciej dostosowuje się do potrzeb. HRV spada z wiekiem, ponieważ układ sercowo-naczyniowy staje się mniej elastyczny. Kiepska zmienność rytmu serca jest z kolei związana z wyższym ryzykiem zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych – tłumaczy dr Phyllis K. Stein.

Zespół podkreśla, że kiedy przyglądano się HRV osób w różnym wieku, stwierdzono, że praktykujący zmniejszanie kaloryczności mieli serca, które wyglądały i działały jak narządy młodszych jednostek.

Wg Stein, ludzie jedzący zdrowo i mniej kalorycznie są bardzo zmotywowani, dlatego nie można wykluczyć, że za lepszą elastyczność układu sercowo-naczyniowego odpowiada coś więcej niż sama zmodyfikowana dieta.

Źródło: kopalniawiedzy.pl

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.