Ratuj Głuszca
winogrona

Piceatanol to naturalna fitoaleksyna występująca w orzeszkach ziemnych, czerwonych winogronach, męczennicy jadalnej i różnych odmianach jagód. Może powstawać również w wyniku metabolizmu resweratrolu. Naukowcy z Purdue University odkryli, że substancja ta blokuje adipogenezę – różnicowanie preadipocytów do dojrzałych komórek tłuszczowych.

Piceatanol zmienia czasowanie ekspresji genów, funkcje genów oraz działanie insuliny w czasie adipogenezy [...]. W obecności piceatanolu można zaobserwować opóźnienie lub całkowite zahamowanie tego procesu – podkreśla prof. Kee-Hong Kim.

Nim staną się dojrzałymi komórkami tłuszczowymi, w ciągu ok. 10 dni preadipocyty przechodzą szereg pośrednich etapów rozwoju. Zespół Kima zauważył, że piceatanol wiąże się z receptorami insulinowymi niedojrzałych komórek tłuszczowych już na pierwszym etapie adipogenezy. Wskutek tego insulina nie może kontrolować cykli komórkowych i aktywować genów odpowiedzialnych za dalsze etapy powstawania dojrzałych adipocytów.

W przyszłości Amerykanie planują badania na zwierzęcym modelu otyłości (do tej pory przeprowadzano eksperymenty na liniach komórkowych). Kim wspomina, że zespołowi zależy na identyfikacji metod ochrony piceatanolu przed degradacją, tak by w krwioobiegu znajdowały się stężenia wystarczające do zablokowania adipogenezy. Musimy popracować nad stabilnością i rozpuszczalnością piceatanolu.

„Antyotyłościowy” potencjał piceatanolu dopiero co odkryto, ale to nie znaczy, że naukowcy nie interesowali się nim wcześniej w innych kontekstach. Już ponad 10 lat temu zauważono, że fitoaleksyna wykazuje właściwości antyleukemiczne.

Źródło: kopalniawiedzy.pl

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.