Ratuj Głuszca
brak-podgladu-600

Jeżeli mamy ochotę coś przekąsić, to tylko w Tokio. Według przewodnika Michelin na rok 2010, stolica Japonii stała się mekką smakoszy, dystansując Paryż – poinformował we wtorek dyrektor firmy wydającej najsłynniejszy na świecie przewodnik dla smakoszy Jean-Luc Naret.Najwyższą ilość gwiazdek przyznano w nim 11 tokijskim restauracją. Paryż ma ich 10.

 

Japońska metropolia jest również miastem, które ma największą sumę gwiazdek – 261, przyznanych 197 restauracjom. To o 34 gwiazdki więcej niż w roku ubiegłym.

 

Spośród 160 tys. restauracji znajdujących się w Tokio 67 proc. adresów wybranych przez recenzentów Michelin to miejsca specjalizujące się w kuchni japońskiej.

 

Przewodnik w Japonii ukaże się 20 listopada w języku japońskim i angielskim. W Europie będzie dostępny na początku kwietnia. Obejmuje 15 dzielnic japońskiej stolicy i po raz pierwszy zawiera opisy izakaya (małe lokale gastronomiczne), restauracji z kushiage i yakitori (szaszłykarnie) oraz serwujących kuchnię wegetariańską shojin ryori.

 

Krajem z najlepszymi restauracjami na świecie wciąż pozostaje jednak Francja z 25 restauracjami trzygwiazdkowymi. W Japonii takich restauracji jest 18. (PAP Life)

Autor wpisu: ag
Tagi:

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.