Ratuj Głuszca
brak-podgladu-600

Picie szampana, tak jak kakao, jest dobre dla serca, twierdzą naukowcy. W badaniu, które zostanie opublikowane w tym tygodniu na łamach czasopisma „British Journal of Nutrition”, zespół kierowany przez dra Jeremy’ego Spencera z Reading University, twierdzi, że szampan ma takie same zalety zdrowotne, jak czerwone wino.Ten szlachetny trunek zawiera przeciwutleniacze polifenolowe, które, jak się wierzy, ograniczają szkodliwe działanie wolnych rodników na komórki w organizmie. Antyoksydanty te spowalniają usuwanie tlenku azotu z krwi, obniżają ciśnienie, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

 

Jak powiedział dr Spencer: Odkryliśmy, że parę kieliszków szampana dziennie ma korzystny wpływ na ścianki naczyń krwionośnych — co sugeruje, że ma on potencjał do obniżenia ryzyka udarów i chorób serca.

 

Korzyści te nie ograniczają się jednak tylko i wyłącznie do napojów alkoholowych. Podobne rezultaty ma także kubek gorącego kakao, twierdzi badacz, choć, jak zaznacza, nie jest tak przyjemny, jak lampka dobrego szampana…

 

Powyższe badanie zostało przeprowadzone, gdyż chciano się dowiedzieć, jaki poziom przeciwutleniaczy polifenolowych zawiera wyżej wspomniany trunek. Wiadomo, iż antyoksydanty te są obecne w czerwonym winie, natomiast brak ich w białym, a ponieważ szampan składa się zarówno z czerwonych jak i białych winogron, nie miano pewności, co do poziomu polifenoli w tym szczególnym alkoholu.

 

Źródło: medycyna24.pl
logo medycyna24 Szampan jest dobry na serce

Autor wpisu: ag

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.