Ratuj Głuszca
brak-podgladu-600

Eksperymenty laboratoryjne wykazały, że mirra, wysuszona gumożywica drzew balsamowych, ma właściwości obniżające poziom cholesterolu (International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health).Naukowcy, którzy pracowali pod przewodnictwem Nadii Saleh Al-Amoudi z King Abd Al-Aziz University w Dżuddzie w Arabii Saudyjskiej, badali hipocholesteremiczny wpływ nie tylko mirry, ale i innych produktów roślinnych. Jak zapewniają akademicy, rdzawa mirra jest znana z właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Na przestrzeni wieków wykorzystywano ją też w całej gamie tradycyjnych leków: płyn do płukania ust stosowano przy terapii bólu gardła czy chorobach oskrzeli, a antyseptyczny środek ściągający przy wyciszaniu oparzeń czy ran.

 

Ze wszystkich składników odżywczych tłuszcz najczęściej przyczynia się do choroby. Jego nadmiar prowadzi do cukrzycy, otyłości, nadciśnienia, miażdżycy tętnic czy nowotworów. By im zapobiec, ludzie muszą odpowiednio zmienić dietę, a niektóre preparaty ziołowe doskonale pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

 

Al-Amoudi badała antycholesterolowy potencjał połączeń mirry z innymi roślinami: liśćmi ostnicy mocnej (zwanej też esparto, łac. Stipa tenacissima) i sproszkowanymi nasionami kozieradki lekarskiej. Składniki te testowano w pojedynkę i w rozmaitych połączeniach na szczurach laboratoryjnych z wysokim poziomem cholesterolu. Składniki dodawano do ich zwykłej paszy. Naukowcy oceniali cholesterol ogólny, frakcje LDL i HDL (tj. zły i dobry cholesterol), a także poziom lipoproteiny o bardzo małej gęstości (ang. VLDL, very low density lipoprotein) i trójglicerydów. Na diecie z mirrą spadał poziom LDL, trójglicerydów i lipoproteiny o bardzo małej gęstości.

 

Źródło: Science Daily/koplaniawiedzy.pl

Jeden komentarz :) w artykule: ”Mirra obniża cholesterol”

  1. nba 2k16 pisze:

    nba 2k16…

    You have got among the finest web sites…

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.

brak-podgladu-600

Mirra, jeden z darów, który przynieśli trzej mędrcy ze Wschodu nowo narodzonemu Jezusowi, może obniżać poziom cholesterolu we krwi i w ten sposób wywierać korzystny wpływ na układ krążenia – wynika z pracy, którą publikuje pismo International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health. Mirra jest wonną żywicą otrzymywaną z drzewa o nazwie balsamowiec mirry (Commiphora myrrha). Zwyczajowo określa się tak również żywicę uzyskiwaną z innych gatunków Commiphora i Balsamodendron rosnących w krajach Bliskiego Wschodu.

 

Była ona jednym z trzech cennych darów – obok kadzidła i złota – które trzej mędrcy ze Wschodu przynieśli nowo narodzonemu Jezusowi. W tamtych czasach była ona cenniejsza niż złoto. Stosowano ją do balsamowania zwłok, jako pachnidło i kadzidło w czasie ceremonii pogrzebowych.

 

Jak przypomina autorka pracy Nadia Saleh Al-Amoudi z Wydziału Żywienia i Nauk o Żywności na Uniwersytecie Króla Abd Al-Aziza w Dżudda w Arabii Saudyjskiej, mirra od wieków jest też znana ze swoich własności terapeutycznych, gdyż ma m.in. działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.

 

Była ona przez wieki stosowana w medycynie ludowej do leczenia infekcji jamy ustnej, bólów gardła i schorzeń oddechowych, jako środek odkażający i ściągający przy opatrywaniu skaleczeń i oparzeń, a także w terapii dolegliwości reumatycznych i jako środek uspokajający.

 

Badania z 2008 r. wykazały, że aż 35 proc. mieszkańców Arabii Saudyjskiej ciągle stosuje mirrę jako lekarstwo.

 

Obecnie jest ona szeroko wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, jako składnik past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej czy w perfumach. Współczesne badania prowadzone na zwierzętach wskazują, że mirra działa przeciwbólowo i poprawia metabolizm glukozy.

 

Z najnowszej pracy Nadii Saleh Al-Amoudi wynika z kolei, że mirra może też skutecznie obniżać poziom cholesterolu.

 

Doświadczenia prowadzono na szczurach, które miały podwyższony poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu (LDL – lipoproteiny niskiej gęstości) i niższe stężenie dobrego cholesterolu (HDL – lipoproteiny wysokiej gęstości) we krwi. Uważa się, że takie proporcje tłuszczów są czynnikiem ryzyka miażdżycy naczyń i innych poważnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Częściej występują one u osób z nadwagą lub otyłością.

 

Szczurom dodawano do karmy trzy różne składniki roślinne – mirrę, proszek z nasion kozieradki lub liście ostnicy mocnej (trawy rosnącej na półwyspie iberyjskim i w północno zachodniej Afryce) albo mieszankę wszystkich trzech składników.

 

Okazało się, że mirra skutecznie normalizowała poziom tłuszczów we krwi. Najsłabsze efekty dawała kozieradka, a najlepsze mieszkanka trzech składników, która wpływała też najkorzystniej na stężenie glukozy we krwi gryzoni.

 

Zdaniem Al-Amoudi, potrzeba jest więcej badań, aby potwierdzić przydatność mirry w terapii nadwagi i otyłości oraz towarzyszących im zaburzeń metabolicznych.

 

Badaczka zaznacza jednak, że najbardziej pożądaną zmianą w diecie wielu ludzi jest ograniczenie spożycia tłuszczów. Chodzi przede wszystkim o tłuszcze trans, z utwardzonych olejów roślinnych (obecne w wyrobach cukierniczych, żywności typu fast-food, przekąskach typu chipsy) oraz nasycone tłuszcze zwierzęce.

 

(PAP)

Autor wpisu: ag

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.