Ratuj Głuszca
brak-podgladu-600

Kiedy zaczynamy się odchudzać, najpierw odchudzamy produkty, po które sięgamy. Jogurty, mleka, sery, mięsa light stały się sprzymierzeńcem osób na diecie. Light czyli lekki
Może nie tyle lekki, co lekko pozbawiony wartości. O wartości produktów light opowiedziała PAP Life prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska SGGW, specjalistka od żywności ekologicznej.Moja opinia na temat produktów light jest zdecydowanie negatywna. Kiedyś zupełnie przez przypadek kupiłam sok light. Okazało się, że był z dodatkiem słodzika. Produkty light, żeby zachować mniejszą wartość kaloryczną są produkowane z dodatkami konserwującymi – wyjaśnia Rembiałkowska.

 

Druga sprawa to odtłuszczanie: W mleku są związki tłuszczowe zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zdecydowanie prozdrowotne i powinniśmy spożywać tego jak najwięcej. W momencie, kiedy pozbawiamy mleko naturalnego tłuszczu, zabieramy to, co jest najwartościowsze – podkreśla Rembiałkowska.(PAP)

Autor wpisu: ag

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.