Ratuj Głuszca
brak-podgladu-600

Grelina, wywołujący uczucie głodu hormon produkowany i wydzielany w żołądku, zwiększa odporność na chorobę Parkinsona bądź spowalnia jej rozwój (Journal of Neuroscience).Parkinsonizm to skutek zniszczenia ciał neuronów dopaminoergicznych w części mózgu zwanej istotą czarną. Zespół prof. Tamasa Horvatha z Yale University wykazał, że grelina wykazuje wobec nich działanie ochronne. Stwierdziliśmy, że poza swoim wpływem na apetyt, odpowiada ona za bezpośrednią aktywację neuronów wytwarzających dopaminę. Ponieważ hormon ten pochodzi z żołądka, krąży normalnie we krwi, może więc być łatwo wykorzystany do wzmocnienia ochrony przed parkinsonizmem lub spowolnienia postępów choroby. Zespół Horvatha przeprowadził badania na myszach. Części podawano suplement w postaci greliny, a u reszty zmniejszono jej ilość i zredukowano liczbę receptorów dla greliny. W porównaniu do grupy kontrolnej, gryzonie z upośledzonym działaniem hormonu w mózgu doświadczały silniejszego spadku stężenia dopaminy. Horvath twierdzi, że wyniki przekładają się na ludzi, ponieważ system grelinowy wygląda podobnie u wielu gatunków.

 

W ramach przyszłych badań zespół z Yale zamierza określić poziom greliny u osób zdrowych i z parkinsonizmem. Wtedy okaże się również, czy zmienione stężenie można uznać za biomarker podatności na chorobę lub jej wystąpienia.

 

Źródło: EurekAlert!/kopalniawiedzy.pl

Komentarzy: 2 w artykule: ”Grelina chroni przed parkinsonizmem”

  1. Jolanta pisze:

    Na chorobę Parkinsona choruję od trzech lat tj. od trzech lat zwiększyła się u mnie depresja i pojawiły się u mnie pierwsze objawy ch. Parkinsona. Chorobę Parkinsona poprzedziła u mnie bezsenność która trwa u mnie już kilka lat ( 5-6 lat) . Kiedy pojawiły się u mnie pierwsze objawy ch. Parkinsona zaczęłam dużo jeść! Być może organizm sam broni się przed ch. Parkinsona!

  2. oraxrrntj pisze:

    oraxrrntj…

    Much thanks! It a remarkable web page!….

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.