Ratuj Głuszca
brak-podgladu-600

Aby poznać człowieka, trzeba zjeść z nim beczkę soli. Ale bez przesady: pojemnik z solą stawiamy na stole do każdego posiłku. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej zupy, sałatki czy kanapki. Tymczasem specjaliści alarmują: sól fatalnie wpływa na nasze zdrowie! I zalecają ograniczenie jej spożywania – i to w stopniu znacznie większym niż dotychczas. Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że bezpieczne jest jedzenie maksymalnie pięciu gram soli dziennie. Jednak brytyjska organizacja Consensus Action on Salt and Health uważa, że to o 20 proc. za dużo. Według jej ekspertów namówienie ludzi do rezygnacji z jednego grama soli dziennie oszczędzi milionom osób zawału i udaru.

 

Sól podnosi ciśnienie krwi i dlatego jej nadmierne spożywanie sprzyja chorobom układu krążenia. Uważa się, że dla ludzi, w których jedzeniu znajduje się średnio 10 gram soli na dzień, ryzyko udaru jest wyższe o jedną czwartą, a zawału o jedną piątą, niż dla osób, którzy nie przepadają za solą. Zważywszy że udar kończy się śmiercią w jednym na trzy przypadki, a zawał prowadzi do zgonu raz na pięć ograniczenie spożycia soli może znacząco poprawić zdrowie.

 

Eksperci przyznają jednak, że w przypadku soli problemem jest nie tylko brak świadomości zagrożenia wśród ludzi, ale i trudność w policzeniu zalecanej dawki. (PAP Life)

Autor wpisu: ag
Tagi: ,

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.