Ratuj Głuszca
brak-podgladu-600

Daktyle są bardzo słodkie, ale nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi i rzeczywiście chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych – pisze w środę o wynikach najnowszych badań anglojęzyczny dziennik Jerusalem Post. Badania przeprowadzone w ośrodku medycznym im. Majmonidesa (hebr. Rambam) i Instytucie Technologii Technion w Hajfie, najbardziej znanej wyższej uczelni technicznej Izraela, wskazują na zdrowotne korzyści ze spożywania daktyli: poprawę profilu lipidowego (cholesterolu), zapobieganie odkładania się blaszki miażdżycowej, która zwęża średnicę naczyń krwionośnych serca i prowadzących do mózgu.

 

Według kierującego badaniami profesora biochemii Michaela Avirama z Technionu wkrótce ukaże się publikacja na ten temat w naukowym piśmie Journal of Agricultural and Food Chemistry.

 

Aviram od dawna zajmuje się badaniem korzyści, jakie przynosi spożywanie niektórych owoców i warzyw. Był pierwszym naukowcem, który zwrócił uwagę na dobroczynne działanie granatów, czerwonego wina (i ciemnych winogron) oraz oliwy z oliwek w zapobieganiu chorobom serca i zawałom.

 

Podejrzewano, że daktyle to cukrowa bomba – powiedział Aviram. – Ale badania na ludziach zdrowych wykazały, że 100 gramów daktyli dziennie przez miesiąc nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, a za to znacznie obniża poziom trójglicerydów. Minimalizują one również utlenienie się cholesterolu, które zapoczątkowuje proces osadzania się blaszki miażdżycowej.

 

(PAP)

Autor wpisu: ag
Tagi: ,

Komentarzy: 2 w artykule: ”Daktyle chronią przed arteriosklerozą”

  1. nba 2k16 vc coins…

    I value the data on your website. With thanks!….

  2. madden nfl coins…

    Your knowledge is incredibly helpful…

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.