Ratuj Głuszca
brak-podgladu-600

Według najnowszych badań, lampka białego wina może niszczyć zęby bardziej niż czerwonego, a szczotkowanie tylko pogarsza sprawę. Szczepy winogron użyte przy produkcji białego wina niszczą szkliwo znacznie szybciej, sprawiając, że zęby stają się bardziej wrażliwe na ciepło i zimno.

Uszkodzenia zębów powodowane przez kwas znajdujący się w białym winie mogą także przyczynić się do szybszej próchnicy. Badania opublikowane w najnowszym wydaniu „Nutrition Research” są dość zaskakujące dla koneserów win. Do tej pory uważano bowiem, że to czerwone wino jest bardziej szkodliwe dla zębów ze względu na osad, jaki po nim zostaje.

W trakcie doświadczenia zamoczono – na cały dzień – ząb dorosłego człowieka w białym winie. Okazało się, że utrata wapnia i innych minerałów ze szkliwa zębów wynosiła 60 mikrometrów głębokości, co jest ubytkiem dość znacznym.

Szczotkowanie zębów po wypiciu białego wina nie zmniejsza uszkodzeń zębów, ponieważ po latach ekspozycji uzębienia na wino zniszczenia są zbyt poważne, aby można było je całkowicie zlikwidować – twierdzi Brita Willershausen, koordynatorka przeprowadzonych badań. Intensywne szczotkowanie uszkodzonego szkliwa może nawet pogorszyć sprawę.

Naukowcy jednak uspokajają, gdyż utratę wapnia z zębów można zmniejszyć poprzez jedzenie sera w trakcie picia wina. Ser, z uwagi na doskonałe źródło wapnia, niweluje zniszczenia powodowane białym winem.

Spożywanie natomiast truskawek bądź popijanie w trakcie „winkowania” soków potęguje tylko efekt ubytku wapnia ze szkliwa – jest to bowiem dodatkowy atak kwasu na nasze zęby.

Sposób, w jaki konsumujemy wino, jest bardzo ważny. Nie musimy się go wyrzekać – wystarczy, że połączymy go z posiłkiem i poczekamy przynajmniej 30 minut, zanim umyjemy zęby – twierdzą specjaliści. – Picie wina w trakcie spożywania posiłku przyczynia się do zwiększenia produkcji śliny, która pomaga zneutralizować kwasowość w jamie ustnej i zmniejsza ryzyko uszkodzenia szkliwa.

Źródło: abcZdrowie.pl
www.medycyna24.pl
logo medycyna24 Białe wino niebezpieczne dla szkliwa

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.