Ratuj Głuszca
jedzenie
foto: flickr / moriza

Silne aromaty powodują, że ludzie jedzą mniejsze kęsy potrawy. Autorzy badania, które ukazało się w piśmie Flavour, sugerują, że zapachy będzie można wykorzystać do kontroli wielkości porcji. Zapachowe doświadczanie potrawy wiąże... czytaj więcej >>

Autor wpisu: ag
balkony
foto: flickr / CDS Architectural Metalwork

To od rodzaju budownictwa oraz okolicy samego budynku zależy, które kondygnacje są najatrakcyjniejsze. Inne piętra cieszą się największą popularnością w osiedlach z wielkiej płyty, a inne w nowym budownictwie. Jeżeli chodzi o mieszkania... czytaj więcej >>

mozgi-w-nogach
foto: newsdesk.si.edu

Mózgi małych pająków, np. nimf z rodzaju Mysmena, są tak duże, że wypełniają jamy ciała i wnikają do odnóży. Naukowcy ze Smithsonian Tropical Research Institute (STRI) zauważyli to, gdy badając wpływ miniaturyzacji na rozmiary... czytaj więcej >>

kieliszek
foto: catalogs.com

Jak monitorować zwierzęta żyjące w jakimś akwenie wodnym? Można je wyławiać, określać prawdopodobną wielkość stada/populacji czy zliczać (także w nowocześniejszy sposób, np. znakując obrożami z GPS-em), ale najnowsze badania... czytaj więcej >>

kom-macierz
foto:

Dorosłe komórki macierzyste jelit reagują na wzrost konsumpcji, powiększając przewód pokarmowy. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkley byli zaskoczeni tym odkryciem, ponieważ dotąd uważano, że kiedy embrionalne komórki... czytaj więcej >>

krab
foto: piyushthacker / flickr

Naukowcy skonstruowali robota machającego szczypcami i w ten sposób pokazali, że samce australijskich krabów z gatunku Uca mjoebergi, które energiczniej machają przerośniętymi skrzypcami, są dla samic bardziej pociągające. Podczas... czytaj więcej >>

naprezenia-w-czaszce-wilka-workowatego
foto: Marie Attard, University of New South Wales

Wilk workowaty (Thylacinus cynocephalus) został całkowicie wytępiony do 1936 roku, ponieważ Europejczycy uznali go za szkodnika atakującego owce. Marie Attard z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii wykazała, że zwierzę miało za słabą... czytaj więcej >>

widelec
foto: flickr / mimmi79

Większe kęsy, czyli np. korzystanie z większych sztućców, powodują, że ludzie zjadają mniej (Journal of Consumer Research). Arul Mishra, Himanshu Mishra i Tamara M. Masters z University of Utah przeprowadzili badania terenowe w popularnej... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Podobnie jak u innych naczelnych, także u ludzi wielkość ciała migdałowatego ma związek z zakresem i różnorodnością życia społecznego (Nature Neuroscience).Wiemy, że naczelne, które żyją w większych grupach społecznych, mają... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Dwie osoby uczą się ze sobą współpracować intuicyjnie – bez komunikowania i bez świadomego zamiaru kooperacji. Większe grupy muszą ze sobą jednak rozmawiać (Cognitive Psychology). Prof. Andrew Colman i doktorzy Briony Pulford,... czytaj więcej >>