Ratuj Głuszca
chrząszcz
foto: flavors.me

Jak u innych owadów, stopy chrząszczy są zakończone pazurkami. Na pazurkach znajdują się włoski (setae), które czasem są pokryte lepką oleistą substancją. Dzięki tym wszystkim trikom utrzymanie na gładkiej – dodajmy suchej... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Mężczyźni, których paznokcie u stóp zawierają więcej nikotyny, ok. 3,5-krotnie częściej zapadają na raka płuca od panów z niższym stężeniem alkaloidu. Zespół Waela Al-Delaimy’ego z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Troje duńskich lekarzy – Louise Holmsgaard Färch, Christian Stevns Hansen i Peter Lommer Kristensen – postanowiło stawić czoło jednej z miejscowych legend miejskich, a mianowicie przekonaniu, że można się upić, wchłaniając... czytaj więcej >>

Autor wpisu: ag
brak-podgladu-600
foto:

Skąd owady, np. chrząszcze, wiedzą, kiedy przyszedł czas na wyczyszczenie stóp, które pozwalają im na wspinanie się po różnie ukształtowanych powierzchniach Wskazówką jest spadek tarcia. Wydaje się, że odkrycie ma znaczenie wyłącznie... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Spośród wszystkich ssaków tylko niedźwiedzie oraz ludzie i inni przedstawiciele naczelnych chodzą, stawiając na ziemi najpierw piętę. Dlaczego ta nietypowa technika poruszania się zdominowała właśnie u tych gatunków, próbowali... czytaj więcej >>

Autor wpisu: ag
brak-podgladu-600
foto:

Wg naukowców, zwinne dłonie, dzięki którym mogliśmy zacząć wytwarzać i wykorzystywać kamienne narzędzia, są efektem ubocznym zmian w budowie naszych stóp (Evolution).Dowodzą oni, że zdolność do stania i chodzenia na dwóch nogach... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

W amerykańskim serwisie Twitter ludzie zachwalają chodzenie bez butów. Powstają nawet blogi i strony poświęcone temu zagadnieniu, jak np. Society for Barefoot Living, na których można znaleźć informacje, że chodzenie na bosaka może... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

W ciągu ostatnich 70 lat prędkość wzrostu paznokci rąk i nóg wzrosła aż o jedną czwartą. Przyczyną jest współczesna dieta, obfitująca w ryby, mięso, jaja i drób.Naukowcy z Uniwersytetu Północnej Karoliny porównali uzyskane... czytaj więcej >>