Ratuj Głuszca
wino
foto: dotoday.com

Kiperzy zawdzięczają swój wyostrzony smak przede wszystkim uwarunkowaniom biologicznym. Przeciętni konsumenci wina mogą być ślepi na doskonale dla nich wyczuwalne niuanse, a nawet podstawowe właściwości trunku, takie jak równowaga... czytaj więcej >>

jezyk
foto: flickr

Nasz język wykazuje powinowactwo do tłuszczu, co umożliwia jego wykrywanie. Osoby z różnymi wariantami genu CD36 wykazują różną wrażliwość na „tłusty” smak (Journal of Lipid Research). Ostatecznym celem jest zrozumienie,... czytaj więcej >>

płacz
foto: flickr / Discoe

Nadmierne przywiązanie do dziecięcych rytuałów oraz nadwrażliwość smakowa i dotykowa, np. na teksturę tkaniny, mogą zwiastować rozwój zaburzeń obsesyjno kompulsywnych (ZOK). Wg psychologów, kiedy dzieci doświadczają podwyższonej... czytaj więcej >>

drink
foto: flickr / Valaoria Lino

W głośnym otoczeniu alkohol wydaje się słodszy, co może upośledzać zdolność oceny ilości wypitego piwa, wina czy drinków – przekonują brytyjscy psycholodzy. Dr Lorenzo Stafford z Uniwersytetu w Portsmouth jako pierwszy zajął... czytaj więcej >>

jesień
foto: flickr / maxklad

Jesień nastraja melancholijnie nie tylko poetów i meteopatów. We wrześniu nie wiedząc czemu większość ludzi smutnieje, może powodem takiego stanu jest lato, które dopiero co minęło, a wraz z nim czas wyjazdów i grillowania z przyjaciółmi.... czytaj więcej >>

Autor wpisu: ag
chili
foto: flickr / Baha'i Views / Flitzy Phoebie

Słodycze są nie dla nich. Zamiast osładzać sobie życie, wolą przyprawiać je na ostro. Dodają ognia do każdej potrawy. Czasem żartują, że w ich musli zamiast rodzynek pływają papryczki chili. O chiliheadach i pikantnej kuchni opowiada... czytaj więcej >>

pistacja-terpentynowa
foto: soltenviva, CC

Powstała nowa wersja kawy bezkofeinowej, choć tak naprawdę trudno mówić o kawie, bo produkuje się ją ze spokrewnionej z pistacją właściwą pistacji terpentynowej (Pistacia terebinthus). Naukowcy chwalą się, że ich mała czarna jest... czytaj więcej >>

ilizja
foto: flickr / ViaMoi

Codziennie korzystamy ze zmysłów: węchu, smaku, dotyku, słuchu, ale przede wszystkim wzroku. Nie jest to jednak zmysł doskonały i w związku z tym, czasem ulegamy różnego typu błędom percepcyjnym, które popularnie nazywamy złudzeniami... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Plantatorzy herbaty ze stanu Asam w północno-wschodnich Indiach twierdzą, że zmiana klimatu wpłynęła na ich uprawy. Nie chodzi przy tym wyłącznie o zmniejszenie plonów, ale o zniekształcenie smaku naparu.W stanie Asam, z charakterystycznym... czytaj więcej >>

Autor wpisu: ag
brak-podgladu-600
foto:

Pandy wielkie kojarzą się z zajadającymi się bambusem łagodnymi roślinożercami. Nie zawsze tak jednak było. Przed milionami lat przodkowie czarno-białych misiów gustowali również w mięsie. Stali się wegetarianami, gdy wyłączeniu... czytaj więcej >>

Autor wpisu: ag