Ratuj Głuszca
grantowiec
foto: mauroguanandi, CC

Skórka granatowca właściwego (Punica granatum) okazuje się dobrym czynnikiem redukującym w reakcji uzyskiwania srebrnych nanocząstek (AgNPs). Dotąd była wyrzucana jako odpad po produkcji bogatego w przeciwutleniacze soku. Botanik Naheed... czytaj więcej >>

mango-owoc
foto: joyosity, CC

Naukowcy z University of Queensland odkryli, że w skórce, ale nie miąższu, dwóch odmian mango – Irwin i Nam Doc Mai – występują związki hamujące adipogenezę, czyli różnicowanie preadipocytów do dojrzałych komórek tłuszczowych. Australijczycy... czytaj więcej >>

camembert
foto: thepregnancyzone.com

Do czego przydaje się skórka sera pleśniowego, poza dostarczaniem niezapomnianych wrażeń smakowych oraz utrzymywaniem gomułki w całości i poza zasięgiem niepożądanych mikroorganizmów? Okazuje się, że może być inspiracją dla... czytaj więcej >>

jaskry
foto: edenkert.hu

Gdy umieści się jaskier rozłogowy (Ranunculus repens) pod brodą albo w zagłębieniu łokcia, na skórze zobaczyć można charakterystyczną poświatę. Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge odkryli, że jest ona wynikiem wyjątkowej anatomii,... czytaj więcej >>

jablko
foto: kopalniawiedzy.pl

Kwas ursolowy, woskowa substancja występująca m.in. w skórce jabłka, ma na myszy zbawienny wpływ. Podczas eksperymentów gryzonie na diecie zawierającej tę substancję miały mniejsze komórki tłuszczowe. Dochodziło też u nich do zwiększenia... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Kwercetyna, przeciwutleniacz występujący w skórce czerwonej cebuli, jabłek, jagód i winogron, znacznie zwiększa wytrzymałość u osób, które regularnie nie ćwiczą(International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism). Badacze... czytaj więcej >>