Ratuj Głuszca
limonki
foto: imagejuicy.com

Zwiększone spożycie przeciwutleniających witamin C i E oraz selenu może obniżyć ryzyko rozwoju raka trzustki aż o 2/3. Naukowcy, którzy odpowiadają za realizację studium European Prospective Investigation of Cancer (EPIC) w brytyjskim... czytaj więcej >>

papieros
foto: flaglerlive.com

Jeśli ktoś próbuje rzucić palenie, ale nic z tego nie wychodzi, naukowcy z Uniwersytetu Cornella proponują pewne połowiczne, ale było nie było, korzystne dla zdrowia rozwiązanie – papierosy z filtrem zawierającym ekstrakty naturalnych... czytaj więcej >>

panda
foto: kopalniawiedzy.pl

Najdroższą kawą świata jest kopi luwak. Wytwarza się ją z nasion kawy, wydobytych z odchodów łaskuna muzanga. Niedługo smakosze herbaty będą sobie mogli kupić coś podobnego, ponieważ An Yanshi, były wykładowca Uniwersytetu Syczuańskiego,... czytaj więcej >>

pistacja-terpentynowa
foto: soltenviva, CC

Powstała nowa wersja kawy bezkofeinowej, choć tak naprawdę trudno mówić o kawie, bo produkuje się ją ze spokrewnionej z pistacją właściwą pistacji terpentynowej (Pistacia terebinthus). Naukowcy chwalą się, że ich mała czarna jest... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

To nie opalanie, ale zjadanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie stanowi najlepszy sposób na uzyskanie zdrowego, rozświetlonego wyglądu skóry.Większość ludzi na Zachodzie myśli, że najlepszą metodą poprawienia kolorytu skóry... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Wiele osób sięga po borówki amerykańskie czy jeżyny ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Są jednak dość drogie, a okazuje się, że istnieje produkt, którym można je z powodzeniem zastąpić przez cały rok – czarny... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Czerwone wino, warzywa, witaminowe suplementy – miały być sposobem na wydłużenie życia. Naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu McGilla negują jednak ten sposób. Ich zdaniem stres oksydacyjny nie jest odpowiedzialny za proces starzenia... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Wiele wskazuje na to, że uszkodzenia płuc związane z infekcją wirusem grypy można z łatwością ograniczyć stosując przeciwutleniacze – twierdzą badacze z University of Alabama. Opisywane związki nie niszczą, co prawda wirusa... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby o uszkadzającym działaniu wolnych rodników. Stąd popularność produktów, zarówno żywności, jak i kosmetyków, które je eliminują.Wiele wskazuje jednak na to, że dla własnego dobra nie... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Komórki osób regularnie pijących herbatę są pod względem biologicznym wyraźnie młodsze od tych pobranych od osób przyjmujących inne napoje – donoszą naukowcy z Uniwersytetu Hongkońskiego. Zdaniem autorów, o świetnej kondycji... czytaj więcej >>