Ratuj Głuszca
kapsulka
foto: flickr / nick@

Dieta obfitująca w tłuszcze rybie nie tylko pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ale i poprawia stan odleżyn u krytycznie chorych osób. Prof. Pierre Singer i doktorantka Miriam Theilla z Uniwersytetu w Tel Awiwie bazowali na wynikach wcześniejszego... czytaj więcej >>

mnisi
foto: flickr / Jrwooley6

Buddyści ze Sri Lanki, którzy przynoszą dla mnichów jedzenie, będą dostawać spisy dozwolonych potraw. Ponieważ mnisi nie mogą sami przygotowywać jedzenia i polegają na jałmużnie, wg władz, to jedyny sposób, by zapobiec chorobom... czytaj więcej >>

delfin-zwyczajny
foto: publicaffairs.ubc.ca

W przypadku przedstawicieli morskiej fauny sprawdza się prosta zasada: by przeżyć, wysokoenergetyczne drapieżniki muszą się żywić wysokoenergetycznymi ofiarami. Nie wystarczy byle jaki kąsek. Zgodnie z obiegową opinią, morskie ssaki... czytaj więcej >>

sport
foto: flickr / Zanini H.

200 tysięcy osób rocznie umiera z powodu chorób układu krążenia – twierdzą kardiolodzy. To najczęstsza przyczyna śmierci Polaków. Nie pomagają ani coraz lepsza diagnostyka, ani coraz nowocześniejsze metody leczenia. Przyczyny? –... czytaj więcej >>

Autor wpisu: ag
slon
foto: pinterest.com

Władze świątyń w indyjskim stanie Tamilnadu mają do rozwiązania masywny problem, ponieważ okazało się, że większość żyjących w nich słoni cierpi na otyłość. Zwierzęta prawie się nie ruszają, spędzając większość dnia... czytaj więcej >>

orzech
foto: flickr / steffenz

Zjadanie codziennie 75 g orzechów włoskich poprawia żywotność, ruchliwość i cechy morfologiczne plemników u zdrowych mężczyzn w wieku 21-35 lat. Dane wskazują, że na świecie ze zmniejszoną płodnością lub niepłodnością zmaga... czytaj więcej >>

dziecko
foto: flickr / Ernst Vikne

W European Journal of Epidemiology ukazały się wyniki badań, dowodzących związku pomiędzy dietą niemowląt i małych dzieci z ilorazem inteligencji w wieku lat 8. Doktor Lisa Smithers sprawdziła dane dotyczące ponad 7000 dzieci. Porównywała... czytaj więcej >>

jedzenie
foto: bancopopular-e.com

W Massachusetts General Hospital (MGH) wprowadzono prosty program, który miał zachęcać do dokonywania prozdrowotnych wyborów żywieniowych. Pudełka z produktami/daniami oznaczono kolorami – zieleń to najlepsza opcja, żółty pośrednia,... czytaj więcej >>

limonki
foto: imagejuicy.com

Zwiększone spożycie przeciwutleniających witamin C i E oraz selenu może obniżyć ryzyko rozwoju raka trzustki aż o 2/3. Naukowcy, którzy odpowiadają za realizację studium European Prospective Investigation of Cancer (EPIC) w brytyjskim... czytaj więcej >>

sol_pieprz
foto: freeisoft.pl

Dieta obfitująca w sól zmniejsza zawartość wapnia w organizmie. Odkrycie naukowców z University of Alberta wyjaśnia, czemu miłośnicy słonych potraw częściej zmagają się z osteoporozą czy kamicą nerkową (American Journal of Physiology... czytaj więcej >>