Ratuj Głuszca
lemoniada
foto: pinterest.com

Opłukanie ust glukozą zwiększa samokontrolę. Prof. Leonard Martin z University of Georgia badał grupę 51 studentów, którzy wykonywali 2 zadania. Na początku należało wykreślić litery „E” ze strony z podręcznika do... czytaj więcej >>

Autor wpisu: ag
chinszczyzna
foto: frugal-cafe.com

Naukowcy z Salk Institute odkryli, że mimo niewłaściwej wysokołuszczowej diety można nie przytyć i uchronić się przed cukrzycą czy chorobami wątroby, jeśli regularnie je się posiłki, a przez dużą część doby pości. Amerykanie... czytaj więcej >>

serce na scianie
foto: paisley's such a nice girl, CC

Hiperglikemia, czyli za wysoki poziom cukru we krwi, prowadzi do uszkodzenia serca, nawet u osób, które nie chorują na serce ani nie mają cukrzycy (Journal of the American College of Cardiology). Pracując pod kierownictwem dr Elizabeth... czytaj więcej >>

cukier
foto: flickr / Sister72

Formy przetrwalnikowe bakterii, mimo iż stanowią zaledwie 1% całego materiału bakteryjnego, mogą być poważnym problemem, gdyż są w stanie wytrzymać obecność antybiotyków, a po zakończeniu kuracji powodują, że infekcja powraca.... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Najnowsze badania australijskie wykazały, że zdarza się, iż już miesięcznym dzieciom rodzice podają biszkopty, lody i napoje gazowane. Ich dieta zawiera obfitujące w tłuszcz, sól i cukier pokarmy, choć Światowa Organizacja... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Diabetycy dysponują coraz bardziej rozbudowanym wachlarzem metod kontrolowania swojej choroby. Ostatnio badacze z Uniwersytetu Tokijskiego i BEANS Research Institute opracowali wszczepialne monitory fluorescencyjne, które reagują na stężenie... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Syntetyczne słodziki zastępujące cukier są dla wielu osób koniecznością: dla odchudzających się, dla chorych na cukrzycę. Niestety, dla wielu z nich sztuczna słodkość jest nieakceptowalna – początkowo słodki smak pozostawia... czytaj więcej >>

Autor wpisu: ag
brak-podgladu-600
foto:

Badacze z Monell Center potwierdzili, że reakcja dzieci na intensywnie słodki smak ma związek z rodzinnymi predyspozycjami do alkoholizmu oraz własnymi objawami depresji. Wiemy, że słodycz jest nagradzająca dla wszystkich dzieci... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Połączenie słodzików z cukrem wzmaga wydzielanie hormonu sygnalizującego sytość oraz pomaga kontrolować poziom cukru we krwi (Diabetes Care).Biorąc pod uwagę liczbę osób, które na co dzień używają sztucznych słodzików, jest... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Choć o syntetycznych słodzikach mówi się wiele złego, wiele wskazuje na to, że spełniają one swoje podstawowe zadanie: ułatwiają (także na dłuższą metę) pohamowanie chęci na sięgnięcie po kaloryczny posiłek lub napój. W oczywisty... czytaj więcej >>