Ratuj Głuszca
sen
foto: flickr / mangiel

Podczas snu nie tylko dochodzi do konsolidacji świeżych śladów pamięciowych. Okazuje się, że śpiąc, możemy się także uczyć. Co więcej, zachowujemy zdobyte umiejętności na jawie. Specjaliści z Instytutu Nauki Weizmanna odkryli,... czytaj więcej >>

jedzenie
foto: flickr / moriza

Silne aromaty powodują, że ludzie jedzą mniejsze kęsy potrawy. Autorzy badania, które ukazało się w piśmie Flavour, sugerują, że zapachy będzie można wykorzystać do kontroli wielkości porcji. Zapachowe doświadczanie potrawy wiąże... czytaj więcej >>

Autor wpisu: ag
pistacja-terpentynowa
foto: soltenviva, CC

Powstała nowa wersja kawy bezkofeinowej, choć tak naprawdę trudno mówić o kawie, bo produkuje się ją ze spokrewnionej z pistacją właściwą pistacji terpentynowej (Pistacia terebinthus). Naukowcy chwalą się, że ich mała czarna jest... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Naukowcy wykazali, że idealną porą na poranną przerwę kawową – tak w domu, jak i w biurze – jest godzina jedenasta. Profesor Charles Spence z Wydziału Psychologii Eksperymentalnej Uniwersytetu Oksfordzkiego ułożył równanie,... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Zespół Rianne Ruijschop z NIZO Food Research w Ede w Holandii odkrył, że za pomocą zapachów o określonych parametrach można zmniejszyć apetyt i w ten sposób zapobiegać przejadaniu się oraz otyłości (Journal of Agricultural and... czytaj więcej >>