Ratuj Głuszca
sol_pieprz
foto: freeisoft.pl

Dieta obfitująca w sól zmniejsza zawartość wapnia w organizmie. Odkrycie naukowców z University of Alberta wyjaśnia, czemu miłośnicy słonych potraw częściej zmagają się z osteoporozą czy kamicą nerkową (American Journal of Physiology... czytaj więcej >>

fast
foto: flickr / ebruli

Międzynarodowy zespół naukowców badał zawartość soli w 2124 produktach sześciu sieci fast foodów. Okazało się, że poszczególne państwa – wszystkie były państwami rozwiniętymi - bardzo różniły się pod względem stężenia... czytaj więcej >>

Autor wpisu: ag
biegacz
foto: San Diego Shooter / flickr

Naukowcy z amerykańskiego Loyola University Medical Center wyliczyli, że prawie 50% osób biegających rekreacyjnie pije za dużo podczas zawodów. Choć eksperci zalecają, by pić tylko, gdy się jest spragnionym, aż 36,5% biegaczy pije... czytaj więcej >>

pistacje
foto: flickr

Podwyższony poziom sodu w organizmie (hipernatremia) zmniejsza reakcję na stres. Wg naukowców, oznacza to, że zwiększając pragnienie, słone przekąski w pubie, np. orzeszki czy paluszki, zapewniają nie tylko zyski właścicielom lokalu... czytaj więcej >>

brak-podgladu-600
foto:

Melony zawierają duże ilości enzymatycznego przeciwutleniacza – dysmutazy ponadtlenkowej (ang. superoxide dismutase, SOD). Kiedy z owocu tego wyprodukowano suplement, okazało się, że zmniejsza on stres i zmęczenie odczuwane przez... czytaj więcej >>