Ratuj Głuszca
1ser

Wielu producentów oszukuje klientów, dodając do żółtego sera tani tłuszcz palmowy zamiast drogiego tłuszczu mlecznego, który powinien znajdować się w prawdziwym serze.

Jak ustrzec się przed podróbką?
Żółtym serem codziennie zajadają się miliony Polaków. Na nasze stoły trafia najczęściej na kanapkach lub jako składnik różnych potraw.  Jednak coraz częściej okazuje się, że zamiast prawdziwego żółtego sera kupujemy jego tańszą seropodobną podróbę!

Ser otrzymuje się  z mleka, z którego uzyskuje się tłuszcz i białko. Dodatkowym składnikiem jest woda i w nieznacznej ilości sól, węglowodany i substancje mineralne. Prawdziwy ser nie powinien zawierać konserwantów. Uzyskanie tłuszczu z mleka to skomplikowana i droga procedura. Dlatego nieuczciwi producenci zastępują tłuszcz mleczny tanim zamiennikiem – tłuszczem z palmy oleistej. Olej tej rośliny jest bezbarwny, nie ma zapachu i wykrywalny dopiero podczas specjalistycznych badań.Tak powstały ser żółty zamiast tłuszczu mlecznego zawiera tłuszcz roślinny np. palmowy. Producent stosując ten zamiennik do produkcji swojego wyrobu, nie może sprzedawać go jako ser, tylko jako produkt seropodobny. Natomiast w praktyce jest dokładnie odwrotnie. Produkt seropodobny, często klient kupuje jako ser żółty.

Jak rozróżnić prawdziwy ser od podróbki?
1. Ser, który zawiera tłuszcz palmowy zamiast tłuszczu mlecznego jest twardszy i bardziej się kruszy niż prawdziwy,
2. Prawdziwy ser po ściśnięciu ręką powinien zostawić tłusty ślad na dłoni,
3. Zwróć uwagę na cenę. Im niższa, tym wyższe jest prawdopodobieństwo, że produkt zawiera olej palmowy,
4. Czytaj etykietę. Jeśli na opakowaniu wśród składników widnieje np. olej lub tłuszcz palmowy, to nie jest prawdziwy ser!


Autor wpisu: ag

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.