Ratuj Głuszca
wegetarianizm

- Jak to nie jesz mięsa? A co ty w ogóle jesz?!Są sytuacje kiedy w naszym kraju wciąż na wierzch wychodzi małostkowość i nieobeznanie. Niby jesteśmy światli i tolerancyjni z szerokimi horyzontami, ale kiedy przychodzi do zrozumienia inności, okazuje się, że nie wyszliśmy jeszcze z jaskiń. Tak jest w przypadku mniejszości etnicznych, innego koloru skóry, czy orientacji seksualnej, gdzie większą sensację wzbudza gej niż morderca. A wegetarianin to kosmita, któremu pod sałatą podkłada się kotleta.

Co ty jesz, że moja znajoma, znajomej przeszła na wege i zachorowała? Czy wiesz, że ma anemie i niedobór białka? A czy ty wiesz, że moja znajoma, znajomej jadła mięso i też zachorowała i też miała anemię i że dieta wegetariańska nie polega na ograniczeniu do pizzy i sera? A czy ty wiesz, że organizm człowieka w większości sam wytwarza białko, a resztę świetnie uzupełnia zarówno mięso, ale też i odpowiednie połączenie roślin, że organizm po przetworzeniu go na aminokwasy nie odróżnia jego pochodzenia? Znaczy to, że jest mu obojętne, czy dostarczysz go z soczewicy i fasoli czy z kawałka befsztyka. A czy ty wiesz, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska przez lekarzy uznawana jest za najzdrowszą na świecie?

Czy ty wiesz, że mięso kupowane w sklepie wyjałowione jest z jakichkolwiek wartości? Naszpikowane antybiotykami, przetwarzane na setki sposobów, wypełnione spulchniaczami, aromatami i konserwantami, nie łódź się, że ma cokolwiek wspólnego ze świnką od rolnika. Świnki od rolnika nie dojrzewają w kilka miesięcy, a nawet nie osiągają takich rozmiarów. Jeżeli tak propagujesz zdrowe jedzenie upoluj królika w lesie, a nie mów mi, że ten kotlet z supermarketu utopiony w tłustym oleju jest zdrowy!

Kurczaki są głupie!

Świnie się obmierzłe można je jeść, w końcu, po to się rodzą! Tylko, że świnia ze wszystkich zwierząt jest organizmem najbardziej zbliżonym do organizmu ludzkiego, tak, tak, człowiek najbardziej podobny jest do świni. Kurczaki są głupie i na pewno nie czują kiedy kilkanaście w klatce a4 nie mogą złapać powietrza, robią pod siebie i tratują się nawzajem, nie czują strachu. Więc dlaczego zatruwają swoje mięso hormonem wytwarzanym podczas silnego stresu? Humanitarność? Myślisz, że ktoś dba o to, żeby nie cierpiały? 99% zabijanych jest w bestialski, nieludzki sposób, przez podcinanie gardeł, obdzieranie ze skóry, zanurzanie we wrzątku. Nie wspominając o transporcie. Większość nie zjadłaby koniny, a nie ma nic przeciwko zjedzeniu kurczaka.

Pij mleko, pij

Krówka beztrosko skubiąca trawkę na łące dojona przez wesołą pastereczkę. Czy może być coś złego w mleku? Skoro jest takie dobre to dlaczego wysokorozwinięte kraje dawno z niego zrezygnowały? Chiny od 5000 lat zastąpiły go tym wytwarzanym z soi. W dużym skrócie produkcja mleka odbywa się masowo, w ciasnych boksach przez 24 godziny na dobę krową odsączany jest pokarm, ledwie mogące wystać -zanim pójdą na rzeź zniosą ogromny ból, łącznie z pękniętymi racicami, wycieńczonym organizmem – w pokarmie zaś znajdują się miliony cząsteczek krwi i ropy wydobywającej się z mocno nadwerężonych wymion.

Dzięki hormonom podawanym w paszy krowa dziennie daje 50 litrów mleka, dla porównania hodowana w normalnych warunkach 5 litrów!

Dalsza część mleka ulega pasteryzacji, która pozbawia je większości walorów zdrowotnych! Dlaczego więc koncerny medialne wmawiają nam, że mleko ma witaminy?!

Takie mleko już zawiera hormony i przenosi choroby zakaźne. Ludzie, którzy spożywają duże jego ilości i produkty wcale nie są mniej odporni na złamania i pęknięcia, równie często zapadają na osteoporozę. Ilości hormonów zawarte w mleku powodują wzrost piersi u nastolatek i ogólny rozrost, przypadek? O ile z tego pierwszego nawet można by się cieszyć, to fakt, że ten sam hormon przyczynia się do raka piersi już nie działa pokrzepiająco. Skoro mleko jest takie dobre to dlaczego dorosły organizm nie trawi laktozy? Dlaczego jest główną przyczyną alergii u dzieci? Dlaczego powoduje tycie, niestrawność i zatrucia?

Mięso leczy raka

Oczywiście, że mięso jest zdrowe, ciekawe kiedy wmówią nam, że leczy nowotwory. Tylko dlaczego lekarze mięsożercy apelują o jego ograniczenie, czyżby to nie ono było podawane za główną przyczyną zawałów i wysokiego cholesterolu? Co by się stało, gdyby ludzie przestali jeść mięso? Przemysł mięsny by upadł! Nastąpiłyby milionowe straty.

Lew nie ma wyboru jest mięsożerny, ale czy widzieliście, żeby lew w bestialski sposób znęcał się nad swoją ofiarą przed jej konsumpcją? Człowiek jest wszystkożerny, a więc ma wybór. Do wykarmienia zwierząt produkuje się taką ilość pożywienia, która wystarczyłaby na zaspokojenie głodu 17 miliardów ludzi! Ogromna ilość tych upraw przeznaczona jest dla zwierząt hodowlanych. Więc uprawiamy ogromne ilości jedzenia, po to by nakarmić nimi zwierzęta, które później zjadamy, zamiast bezpośrednio przeznaczyć je dla ludzi.

Gdyby jego organizm nie mógł obejść się bez mięsa wszyscy wegetarianie i weganie konaliby w niesłychanych męczarniach, a hindusi nie dożywali nawet średniej wieku. Dzieci wegetarian są uznawane za najzdrowsze, osiągają lepsze wyniki w nauce od swoich rówieśników, mają też przeciętnie wyższe IQ. Albert Einstein, czy da Vinci nie jedli mięsa, ale nikt im nie zarzuci, że byli głup.

Jeżeli nie rusza cię, że aby móc zjeść kotleta, w brutalny sposób zostało pozbawione życia zwierzę to może zanim zaczniesz silić się na teorie najpierw poczytaj raporty naukowców. Otóż pewnie zaskoczy cię, że wegetarianie są najzdrowszymi ludźmi na świecie, rzadziej chorują na cywilizacyjne przypadłości, raka, zawały, cholesterol… Co nie znaczy, że nie umierają. Póki co umieramy wszyscy. Wszystko jednak zależy od organizmu i genetyki, rozejrzyj się dookoła, ile osób z twojego otoczenia choruje, skarży się na zdrowie, a nie przecież nie wykluczyli z diety mięsa.

Nie masz zamiaru zmienić swojego życia, OK. Jeżeli chcesz jeść mięso, jedź nikt ci tego nie broni! Ale nie krytykuj wegetarianizmu skoro nie masz o nim pojęcia! A wszyscy ci, którzy zastanawiają się nad istnieniem innych produktów niż mięsne, niech wybiorą się na warzywne targi, gdzie aż roi się od możliwości kulinarnych.

Aneta Bulkowska

Komentarzy: 9 w artykule: ”Wege zły”

  1. Znawca tematu pisze:

    Czy autor artykułu może powołać się na jakieś źródła? Nie zgadzam się z niektórymi opiniami na temat mleka i mięsa. Najbardziej irytujące są zdania: „Skoro mleko jest takie dobre to dlaczego dorosły organizm nie trawi laktozy? Dlaczego jest główną przyczyną alergii u dzieci? Dlaczego powoduje tycie, niestrawność i zatrucia?”. Wypraszam sobie. Jestem dorosła i mój organizm jak najbardziej trawi laktozę. Problemy mają osoby z nietolerancją laktozy, której przyczyną jest niewystarczająca ilość laktazy (enzymu rozkładającego laktozę), ale jest to choroba jak każda inna i zdecydowana większość społeczeństwa na nią nie cierpi. Mam dziecko, które nie ma alergii ani na mleko, ani na cokolwiek innego, a piło i pije je nadal. A przede wszystkim mleko nie powoduje tycia, wręcz przeciwnie, ułatwia i przyspiesza odchudzanie! Powołuję się na źródło: http://www.maxmedicum.pl/index_v.php?strona=mleko choć w internecie można znaleźć mnóstwo innych stron, które to potwierdzają. Polecam zatem zweryfikowanie informacji i „oskarżeń” zawartych w artykule, ewentualnie podanie źródeł, z których zostały zaczerpnięte takie dane. PS – Mięso nie jest główną przyczyną zawałów i wysokiego cholesterolu!

    • Iwona pisze:

      Hahaha…ale sie usmialam! Chyba nie masz zbyt duzego pojecia o fizjologi czlowieka. Nie jeste Nie dowiedzialam sie z niego nic nowego jednak zaskoczyl mnnie ten komentasz. mam wrazenie, ze faktycznie tv i koncerny robia ludzia wode z mozgu. Szanowna Pani nie pozostaje mi nic innego jak tylko powiedziec ,, pij mleko, bedziesz wielka” hehhe(zarcik)

  2. Grazyna pisze:

    W takim razie proszę zapoznać się z wynikami badań i opinią lekarzy „Mięso zawiera składniki, które w większych ilościach są szkodliwe. Należy do nich cholesterol, substancja lipidowa niezbędna w organizmie człowieka jako składnik błon komórkowych, osocza krwi, hormonów sterydowych itd. Jednak nadmiar cholesterolu jest szkodliwy i prowadzi do zmian miażdżycowych. Organizm człowieka sam potrafi syntetyzować cholesterol oraz pobiera go również z pokarmów. Najwięcej cholesterolu wśród produktów spożywczych zawierają: mózg, żółtka jaj, nerki, wątroba, wędliny, baranina, cielęcina, wołowina i wieprzowina. Pogląd że mięso tłuste zawiera więcej cholesterolu od mięsa chudego nie jest prawdziwy, np. w 100 gramach cielęciny lub boczku, jest taka sama ilość cholesterolu, około 70 miligramów. Cholesterol jest substancją trwałą, nie ulegającą zniszczeniu pod wpływem ogrzewania lub przechowywania.”

    Tu o mleku:

    „Dorośli nie powinni pić mleka, a przynajmniej powinni ograniczyć jego spożycie. Zawiera on bowiem białko – laktozę, która nie jest trawiona przez enzymy żołądkowe dorosłego człowieka. Im człowiek starszy, tym kazeina, enzym odpowiedzialny za rozkład mleka, jest produkowana w mniejszych ilościach. Picie dużych ilości mleka, może doprowadzić u dorosłych osób do uszkodzenia wątroby”

  3. kuna pisze:

    do znawcy tematu@
    skoro dorosły człowiek tak świetnie trawi laktozę jak uważasz (a nie jak wielu obecnie uwarza – że z wiekiem coraz trduniej jest trawione i przyswajane, zresztą, nie tylko u ludzi – widzieliście ssaka który na starość żywi się wyłącznie mlekiem? nie? a to ciekawe…) to ja mam pomysł – pij codziennie litr czy dwa, i raz na pół roku pisz jak się czujesz, jak wyniki badań etc – będziemy wiedzieć więcej, a ty przysłuzysz się nauce ;)

  4. TW pisze:

    @kuna, litości… ”uwarza”?

  5. Homepage pisze:

    … [Trackback]…

    [...] Read More here: hoga.pl/dobry-temat/wege-zly/ [...]…

  6. gxmhwuihi pisze:

    gxmhwuihi…

    Incredibly individual friendly site. Enormous information readily available on few clicks on…

  7. CSGO pisze:

    CSGO…

    Merely wanted to express Now i am thankful I happened on the website page!….

  8. csgo pisze:

    csgo…

    Thanks, this site is extremely helpful…

Wypowiedz się

Musiszsię zalogować aby dodać komentarz.